За първи път в България – уроци по музика за възрастни-начинаещи.

1 Септември 2010
CROSS Agency Ltd

Нашата идея е да предоставим на публиката място, на което могат да се докоснат до различни видове изкуства – до изобразителното изкуство чрез изложбите и до музикалното изкуство чрез нашите концерти и уроци, посочи пианистката Венета Нейнска.

Интервю на Анастасия Бакалска, Информационна агенция КРОСС

Откривате новия концертен сезон с клавирен рецитал в 2 части – на 4-ти и 11-ти септември. Какво ще изпълните?

Програмата е доста разнообразна. Постарала съм се да включа произведения, които биха били интересни за музиканти-професионалисти, а също така и за широката публика, т.е. хора, които по принцип не са много тясно свързани с този тип музика. Има от всичко по малко. Има много красиви мелодични произведения, като Шопен – Ноктюрно, Шуберт – Соната, Моцарт – Рондо. Също така има виртуозни произведения, като Етюд от Шуман, друг Етюд от Шопен. По отношение на стиловите периоди – пак има от всичко по малко – от Хайдн и Моцарт до Бърнстайн – композитор от XX век с много съвременно звучене.

Разкажете ни за Music Lessons като културно средище.

Music Lessons обединява няколко вида изкуства. Нашата идея е да предоставим на публиката място, на което могат да се докоснат до различни видове изкуства, като изобразителното изкуство, защото Music Lessons е арт галерия, до музикалното изкуство, до което човек може да се докосне по няколко начина – единият са нашите концерти, които се стараем да правим доста често. Откриването на сезона за тези концерти ще е именно тази събота – на 4-ти септември с първата част на моя концерт. Другият начин, по който хората могат да се докоснат до музикалното изкуство, са уроците, които ние правим. Ние сме първото специализирано музикално студио в България за уроци по музика за възрастни и то по-специално – възрастни, които са начинаещи, т.е. всеки човек, независимо от неговата възраст и независимо от неговата професия – имаме ученици, които са софтуерни специалисти, други се занимават с финанси, всички са с абсолютно разнородни професии и всички те имат възможност да се занимават с музика и да взимат уроци при нас по всеки стандартен инструмент. Ние имаме специално пригодена програма за техните специфични нужди, поръчваме специални учебници, които са за възрастни. Подходът към възрастните хора е строго индивидуален, стараем се да можем да откликнем на нуждите на всеки ученик, който идва при нас.

Какви са плановете Ви след концертите на 4-ти и 11-ти септември?

Music Lessons ще стартира множество инициативи. Много от тях са абсолютно нови за България, като например първите уъркшопове по свободна импровизация, които се правят на принципите на музикотерапията. Това с две думи са едни срещи за всички желаещи, независимо от тяхната професия и възраст – за хора, които биха желали да се почувстват за мъничко деца и които могат да общуват свободно, но без думи, а чрез звуците и чрез музиката. Освен това, планираме изложби. Засега ще оставя в тайна имената на художниците, които ще излагат при нас. Сътрудничим с няколко известни български артисти и музиканти, ще правим концерти с тях. Друга основна линия в нашата дейност са т.нар. камерни концерти с популярна класическа музика. Тези концерти целят достъпа на широката публика до класическата музика и по-точно на хора, които по принцип биха се въздържали от посещението на концерт с такава музика, защото имат виждането, че тази музика по някакъв начин е елитарна и тези концерти с класическа музика са предназначени за хора, които профилират в тази област. Не – напротив. Ние искаме да докажем точно обратното и започваме серия от такива концерти, на които ще свирят български изпълнители, предимно такива, които живеят и работят в чужбина и свирят на световно ниво, като качество на изпълнението, но в същото време ще свирят произведения, които са достъпни за всеки човек, като съдържание.

Copyright © CROSS Agency Ltd.


« Назад