Клавирни триа от Бетовен и Хайдн

20 ноември 2010 | 17:00 Румен Трайков (пиано), Преслав Ганев (цигулка) и Стамен Николов (виолончело)

Румен Трайков – пиано, Преслав Ганев – цигулка и Стамен Николов – виолончело са утвърдени музиканти с множество концертни изяви, награди от конкурси и участия в майсторски класове, както в България, така и в чужбина. Завършвайки Държавна Музикална Академия ”Панчо Владигеров” сформират камерното си трио и продължават да концертират като състав. Те сами споделиха пред нас какво е дало първоначалният импулс за съвместната им дейност: ” Oбедини ни дългогодишното ни приятелство и общата ни любов към камерната музика. Надяваме се да се насладите на нашите изпълнения”.

Бетовен – Клавирно трио оп.1, No. 1
Клавирно трио oп.1 No.1 е класически пример за така характерния Бетовенов стил, отличаващ се с ясност и рационалност на мисълта, и великолепно равновесие мeжду частите на цялото. То е написано през 1794 г., в ранният творчески период на композитора, когато той е пребивавал във Виена. В него можем да усетим влияние на стила на Хайдн, с който младият Бетовен е имал професионални отношения. Излъчването на триото е по-скоро лирично от колкото виртуозно и дори на моменти улавя драматизма и патетиката на по-късните творби на композитора.

Хайдн – Клавирно трио No. 39, ”Gypsy Rondo”
Клавирното трио No.39 е написано през 1795 г. когато Хайдн е бил малко над четиридесет-годишен. Именно тогава камерните произведения и по-специално триата са били любим негов жанр. Творбата носи много силен заряд, показващ напълно композиторският облик на Хайдн с присъщата му живост, енергия и замах. Колоритното име ”Циганско рондо” произлиза от финалната част на триото – витална, устремена и виртуозна, заредена с много настроение.

1. Лудвиг ван Бетовен (1770 – 1828)
Пиано Трио оп.1 No.1 – Mи бемол мажор
I. Allegro
II. Adagio cantabile
III. Scherzo. Аllegro assai
IV. Finale. Presto

2. Йозеф Хайдн (1732 – 1809)
Пиано Трио No. 39, Сол мажор
I. Andante
II. Poco adagio, cantabile
III. Rondo a l’Ongerese: Presto


« Назад