Бояна Попова, Резултат от любов

09 февруари 2011 | 18:00 Официално откриване

http://boianapopova.modo.bg

В природата има такива растения, които се хранят с насекоми, дори с малки птички или със себеподобни. Фантастичните форми в творбите на Бояна наистина напомнят на тези видове. Поклонниците на пластичните изкуства познават нейната странна, витална, експресивна живопис. Детето-жена, скрито в нейната емоционална същност, винаги учудва публиката, кара я да усеща особеното привличане на нейните живописни платна, пълни със спонтанност и екзотично излъчване, с първичната сила на човешките страсти. Съдовете – фруктиери, подноси, чаши – са заели цялото пространство на платното. Те са достатъчно големи, за да усетим тяхната материалност, достатъчно ясни като форма и същевременно шармантно цветни в ексцентричното съчетание между червено и искрящо розово например. Тези съдове са реално футуристични, очертани изящно с линия, оживени от малки цветни детайли, които на места превръщат картината в ярък десен, на места изграждат класическа хармония или просто превземат погледа ни с ненаситната си жива багреност.
Цветята в картините на Бояна са красиви, привлекателни, чудати и усмихнати. Ухаят на джунгла след тропически дъжд. Те са хищни цветя.

Бояна Попова е родена на 20 март 1970 година в Пловдив. Завършва Художествена гимназия “Цанко Лавренов” в родния си град. След това за кратко изневерява на изкуството, като записва публична администрация в университета, но сухата наука бързо й доскучава, любопитството й е задоволено и тя се връща към четката и платното, към необятността на духовното търсене.

Светла Москова, изкуствовед


« Назад