Живко Живков – ученик на месец ноември в Music Lessons

Преподавател: Кристиян Бънъцяну

- Какво те накара да избереш точно пианото сред всички музикални инструменти?

Преди година и половина пребивавах в една квартира, в която имаше голям руски роял. Стана ми интересно и реших да проверя дали мога да изсвиря нещо. Оказа се, че бързо „хващам” мелодиите. Реших, че това ми е интересно и го превърнах в свое хоби. И защо пианото? Наистина беше случайно, но с течение на времето музикалния инструмент много ми допадна като звук, като мелодия. Започнах дори да се идентифицирам с него.

- Замислял ли си се да пробваш и с друг инструмент?

Мисля, че няма да ми допадне. Често пъти се усещам как си тананикам мелодии и ми е интересно как ще звучат точно на пиано. Това е нещото, което в момента ми е интересно- чистото пиано. Другите музикални интструменти по-скоро не ме привличат.

- Харесва ти точно звука на пианото. Може би заради това, че е многозвучен инструмент?

Нямам обяснение. Може би да. Китарата също ми допада, но не бих преминал към нея.
Често пъти в главата ми звучат мелодии на пиано, които си мечтая да науча. Бих искал да ги свиря само на пиано, дори да са произведения, които не са писани конкретно за този инструмент.

- Ти си компютърен специалист- професия, която е много различна от заниманията с пиано. Намираш ли някаква прилика или пък съществена разлика между професията и хобито ти?

Мисля, че има доста прилики между двете занимания. В ежедневието ми аз се занимавам с много точни науки, търся логиката- причините и следствията във всичко, което правя. А при пианото, това, което е интересно е, че научаването на нови мелодии е доста креативен процес, от нищо се създава нещо. В моята професия аз създавам софтуер, който други хора използват, а в музиката създавам мелодии, които аз харесвам. Аналитичния процес е приложим и при двете занимания. Научния метод е много заложен в точните науки, където правиш хипотези и ги доказваш. Те имат много кратък интервал, например: правиш проба-грешка, проба-грешка, проба-успех. Мисля, че съшото нещо работи и при пианото, където с течение на времето опитваш да научиш една мелодия. В началото грешиш, търсиш пътя, докато не постигнеш успех. Понякога наистина отнема много време и се изисква много воля. Но да, забелязал съм, че има прилика между двете.

- Какво ти носи „общуването” с пианото, допира с инструмента? Какви са усещанията ти, когато свириш?

Това, което е интересно при мен, а може би и при всички, е, че докато свиря аз се „изключвам”. Спирам да мисля за всичко останало и се сливам в едно с пианото. Реално то става като част от мен по някакъв начин. Наистина има инетересен „relationship” между мен и моето пиано. Може би не бих свирил на други пиана. Свикваш да свириш на своето пиано и звука, който то издава ти се запечатва в главата. Когато отидеш на друго пиано е по-различно.

- Какво е твоето пиано и какви разлики намираш с инструментите в Music Lessons?

Вкъщи свиря на дигитално пиано, което е Yamaha модел YDP- 161. Тук на уроците, които посещавам в Music Lessons свиря на истински роял и разликите между двете са много. Но мисля, че на този етап не забелязвам огромна разлика в музиката, която създавам на двете различни пиана. Вкъщи обаче, определно е по-лесно. Може би заради това, че там свиря по-често и навика казва своето. Забелязах, че звука от истинското пиано е по-натрапчив, по-силен и по-запомнящ се. Има наистина съществени разлики.

- Не смяташ ли, че на акустичния инструмент човек има по-широко поле за изява?

Аз съм планирал в бъдеще да си купя истинско акустично пиано. Това ми е в дневния ред- да сменя дигиталното с акустично, защото наистина звука на акустичния инструмент е много по-плътен и мелодичен.

- Какво като цяло ти донесе пианото? Има ли нещо ново, което научи, освен самото свирене? Нови хора, с които се запозна, нови усещания…?

Основното нещо е разтоварването. Пианото за мен е едно хоби. Основната полза от това да се занимавам с пиано е, че докато свиря изцяло се потапям в това, забравям за грижите, стреса. Още се опитвам да намеря баланса между това едновременно да ми е приятно и полезно. Това е интересен баланс, който още търся. Мисля, че друга полза от това да свиря на пиано е, че обогатих доста музикалната си култура и се запознах с много нови интересни хора.

- На 11 декември предстои поредния концерт на учениците в Music Lessons. Ще ни разкажеш ли какво е за теб представянето пред публика? Как се чувстваш, когато свириш на сцена, приятно ли ти е, имаш ли стремеж към такава изява?

Свиренето пред публика е много интересно изживяване. Правил съм го няколко пъти в концертите на Music Lessons. Повечето хора, в това число и аз, се притесняват да представят себе си, когато не се чувстват специалисти в сиренето на пиано. Винаги има момент на притеснение, дори на паника понякога. Мисля, че тези концерти са ми много полезни първо, защото ме учат как да придобия увереност, когато свиря пред други хора. Защото това е логичната следваща стъпка в развитието на всеки, дори като мен, любител музикант. Нямам никакво намерение да го превръщам в занимание, което е нещо повече от хоби, но ми е интересно да свиря пред публика.

- Тази особена емоция, която човек получава когато е на сцена, по-скоро ти е приятна или изпитваш дискомфорт?

Разбирам хората, които казват, че е доста голям дискомфорт и дори се отказват да свирят пред публика. Често не желаят да го правят. Аз го приемам по-скоро като нещо, което ако свърша, няма какво да загубя. Единствено бих могъл да науча нещо ново. Не ме притеснява това, че мога да се изложа, защото няма да ме дават по телевизията и не изкарвам пари от това нещо. Просто това е нещо ново, което научавам как се прави- свиренето пред публика.

- Промени ли те като човек свиренето на пиано? Даде ли ти нещо, което до този момент не си притежавал или не си откривал в себе си?

Не се бях замислял над това. Може би пианото, свиренето и музиката отключват някаква артистична черта в мен, която не съм знаел, че имам. Все още изследвам себе си и това какво означава музиката за мен. Ще видим за в бъдеще, не съм разбрал съвсем. Това е наистина единственото хоби, което практикувам и планирам да практикувам още дълго време.
Незнам дали е реалистично, но ми е интересен и процеса на композиране на музика. Това е нещо, което бих искал да изследвам в бъдеще и мога ли да го правя.

- А опитвал ли си да измислиш и запишеш своя мелодия?
Много дребни експерименти съм си правил, но мисля че съм в много начален етап на развитието си като музикант. Мисля, че с моите учители ще направим опити. Определено ми е интересно и това- не само да съм изпълнител, но и да създам нещо свое.


« Назад