Катя – ученик на месец декември в Music Lessons


Преподавател: Яна Дончева

„Всеки, който се докосва до изкуството се чувства добре!”

- Какво Ви накара да изберете саксофона сред всички останали музикални инструменти?

Саксофона ми харесва още от ученичка. Много ми харесва как звучи, много ми харесва и как изглежда. И може би защото го свързвам с нежна музика, с любима музика, за това го избрах.

- Обикновено хората, които имат утвърдена професия и начин на живот по-трудно се решават да започнат да свирят на музикален инструмент. Как стана при Вас?

Аз си имам списък с неща, които трябва да направя през моя живот, които се събират обикновено на пръстите на едната ръка. Едното от нещата отпадна, друго е почти свършено и започнах да намествам в този списък и други неща, които също искам да направя през този живот. Така заместих единия приоритет със свиренето на саксофон. Моите най-близки приятели знаят за всичките ми мечти и за този списък. Когато разбраха за желанието ми да свиря на саксофон, ми подариха инструмент за рождения ден. И така се стигна до момента със започването на уроците ми.

- Вече сте провели няколко урока по саксофон и имате първите си впечатления. Какво е усещането докато свирите и каква емоция получавате от това?

За мен е страхотно удоволствие. Невероятно е! Усещам колко е трудно и колко трудно ще бъде нататък, но имам желание да продължа. Колкото и малко да науча е наистина голямо удоволствие.

- Остават няколко дни до Коледа и всички мислим какви подаръци да изберем. В „Music Lessons” предлагаме ваучери за уроци по инструмент. Какво мислите за такъв подарък за ваши близки хора и приятели?

Мисля, че това би бил чудесен подарък. Аз лично обичам да подарявам неща, които са по-различни и нестандартни, свързани с конкретния човек. Мисля, че това е прекрасна идея за подарък, защото е възможност да направиш нещо за себе си, да се докоснеш до изкуството и да се почувстваш добре. Всеки, който се докосва до изкуството се чувства добре!

- Винаги ли сте харесвали музиката, свързана с тембъра на саксофона?

Аз много обичам джаз. Като по-малка, като ученичка съм слушала предимно хард-рок и хеви-метъл.Там саксофона няма много място. Първия ми съзнателен спомен и запечатано впечатление от саксофон е от музиката на Shade и от саксофониста и Стюарт Матюмен. Свързвам саксофона с много нежност и с музика за душата. За това съм си представяла на какво бих искала да се науча да свиря и ако свиря на нещо, това ще е моя инструмент- саксофона. Пробвала съм като дете да свиря на китара, но не се спогодихме много добре. Като цяло никога не съм била особен музикален талант, но сега това ми доставя голямо удоволствие.

- Колко често свирите вкъщи?

Всеки ден. Понякога два пъти на ден за по около един час.

- Това за начинаещ никак не е малко. Саксофона е изморителен инструмент.

Да, но желанието ми е голямо. А имам и цел… Единственото притеснително е, че звука му е силен и пречи на съседите. Затова се опитвам да избирам време, в което да не ги притеснявам толкова много.

- А каква е конкретната цел в близко бъдеще?

Конкретната цел е, че до 28 Декември трябва да се науча да свиря една песен. Това съм обещала на приятелите, които ми подариха саксофона. Доста амбизиозна цел, наистина. На 28ми е рождения ден на наша приятелка и трябва да свиря пред тях. Условието е те да познаят коя песен свиря, независимо дали е изсвирена добре. Вярвам, че ще познаят какво изпълнявам.

- В “Music Lessons” даваме възможност на нашите ученици за изява пред публика. Бихте ли желали да участвате в следващия Концерт на учениците?

С удоволствие, стига да се почувствам малко по-сигурна с инструмента. Защото да се свири пред приятели е едно, но пред публика си е предизвикателсво. Като цяло имам притеснение от публика, което обикновено минава. Аз съм водила доста презентации и ми се е налагало да работя с публика. След първите няколко минути адреналина се отдръпва, гърлото се отпуска, но незнам как ще се случи със саксофона.

- Каква е вашата професия и намирате ли някаква прилика със свиренето на саксофон?

Аз се занимавам с финанси и счетоводство и кой знае колко допирни точки с музиката няма. Но винаги съм подхождала много творчески в работата си и може би това е общото. Подхода ми към всичко, с което се занимавам е такъв.

- Усещате ли някаква промяна в себе си, от както свирите на музикален инструмент?

В момента се намирам в един сравнително стресиращ момент в кариерата ми и в живота ми като цяло. Съвсем случайно се случи, че междувременно започнах и заниманията със саксофон. Но това ми носи голямо отпускане на напрежението и удоволствие. Определено много ми помага в момента, за да се чувствам по-добре.


« Назад