Мартина – ученик на месец януари в Music Lessons


Преподавател: Димитър Атанасов

„След урок се чувствам напълно освежена и заредена с положителна енергия”

- Как реши да започнеш уроци по пеене?

Още от малка си мечтая да пея. Дори участвах в един хор като дете. В последствие това остана несбъдната мечта за мен, която реших да реализирам като хоби. Дълго време търсих къде мога да посещавам уроци по пеене като аматьор, без никаква професионална реализация в бъдеще. Две години нищо не намерих, но един ден съвсем случайно попаднах на Music Lessons. Много ми допадна идеята, отидох на безплатен урок и много ми хареса. Беше забавно и си допаднахме с учителя. Той разбра желанието ми, че искам основно да се забавлявам и да релаксирам. Така стана и реших да започна уроците по пеене.

- Спомена, че си пяла в хор като малка. Какво е усещането да пееш в хор и да пееш солово?

Усещането да пея в хор за мен беше много скучно и монотонно. Трябваше да сме подредени по определен начин, което според мен е ограничаване на емоционалността, която се влага в пеенето. За това може би продължих с това само една година. Когато пееш индивидуално е съвсем различно и можеш да разгърнеш себе си. Още повече, че при индивидуалните уроци избираш песни, които на теб ти харесват, които те карат да се чувстваш добре. Това е основната цел за мен.

- Как избираш песните, които пееш? Това са песни, които просто харесваш или такива, с които се идентифицираш?

Първо и задължително е песента да ми харесва и да предизвиква някаква емоция в мен. След това се старая и да не избирам много монотонна песен, за да може да развива и певческите ми възможности. Обичам песни, които свързвам с определен спомен, с определено преживяване. Когато пея такива песни бягам от реалността. Вярвам, че когато чувстваш песните и ги свързваш с определна случка се получават много по-добре.

- В края на миналата година ти участва в първия за теб Концерт на учениците в Music Lessons. Разкажи за това твое преживяване.

Беше много забавно! Решението ми беше изцяло спонтанно да взема участие. Усетих, че съм постиганала целта си- да се чувстваш освободен и да бъдеш себе си без значение от възрастта, от професията и всичко останало. Изцяло се отдаваш на момента и на приятната атмосфера! Другото, което много ми хареса е, че се видях с другите хора, които посещават Music Lessons. Някак ставаш част от едно общество след такъв концерт. Почувствах се част от цялата идея “Music Lessons” и определено ми хареса!

-Твоето участие беше и много артистично. Занимавала ли си се с актьорско майсторство някога?

Ходила съм на курсове по актьорско майсторство, когато бях 6-7 годишна. Едва ли имам някакви спомени от тогава. По-скоро в университета, когато учихме “Personal Communications”, част от обучението беше как да контактуваме с публиката. Това се оказа много полезно в работата ми по-късно. Спомних си го и преди изпълнението ми на концерта. Kонтакта с публиката е най-важното нещо и хората трябва да усетят, че пееш, говориш специално за тях. Направих това, което съм учила и явно беше успешно. Не е толкова артистичност, колкото връзката с публиката.

- Откакто взимаш уроци по пеене усещаш ли промяна и развитие на гласа си? Усещаш ли се по-свободна и можеща в пеенето?

Да, определено! Особено, когато запея песните, които съм научила, се сещам как ги пеех в началото. След препоръките и забележките на Митко усещам как се подобрява пеенето ми. Може би, ако не виждах смисъл нямаше да се запиша за вече 30 урока. Но това, за което най-много допринасят тези уроци е разпускането след работа и изцяло емоционалното разтоварване. След урок се чувствам напълно освежена и заредена с положителна енергия. Поради тази причина с нетърпение oчаквам всеки следващ урок.

- Разбрах, че за Коледа си получила за подарък синтезатор. Как си пожела точно това и какви са плановете ти с пианото?

Ентусиазмът ми към пианото се появи след един урок по пеене, когато Митко ми показа как да свиря първите няколко акорда на песен, която пеех. Страшно много ми хареса, беше много приятно. Така си поръчах на Дядо Коледа синтезатор и той наистина ми го донесе.

Към момента все още се самообучавам интуитивно и разчитам изцяло на визуалната си памет. В бъдеще планирам да започна и уроци по пиано, но трябва да намеря време за това.

- Какво мислиш за ваучер за уроци по инструмент или пеене като подарък за твои близки и приятели?

Това е много хубав подарък. Ако знам, че човека има интерес към пеене или музикален инструмент, с удоволствие бих го зарадвала с нещо такова. Вярвам, че това би допринесло за положителното емоционално развитие на всеки, така както стана и при мен.

- Какво би казала на хората, които имат желание да свирят на инструмент или да пеят, но не се решават да започнат уроци?

Най-важното е човек да има желание. Заниманията с музика зареждат с положителна енергия и правят ежедневието много по-интересно и приятно. Аз самата след урок съм усмихната, чувствам се удовлетворена и най-вече отпочинала след всекидневните задачи. Бих казала на всички, че след като започнах с пеенето живота ми стана много по-активен и разнообразен. Да не се лишават от това удоволствие и да опитат!

- Какво мислят твоите приятели за заниманията ти с пеене?

Първоначално приятелите ми гледаха много несериозно на това, че на 25години съм започнала уроци по пеене. След това самите те започнаха да се вълнуват, да ме разпитват какво пея, какви са преживяванията ми покрай уроците и коренно промениха виждането си. Все още не съм се престрашила да изпея нещо пред тях, но вероятно на следващия концерт на учениците ще ги поканя. Мисля, че ще останат очаровани и ще им хареса всичко- мястото, хората, изпълненията.


« Назад