Катерина и нейният син Константин – ученици на месеца за април и май в Music Lessons

Преподавател на Катерина: Кристиян Бънъцяну
Преподавател на Константин: Мая Михайлова

- Как реши да свириш на пиано?

Започнах да свиря на пиано когато бях на 6. Упражнявах се 10 години, докато не се наложи да спра, за да обърна внимание на изпитите в училище. От тогава не съм свирила. Наскоро нещата се промениха, защото мой приятел ме помоли да пробвам новото му пиано, което се намираше в невероятна къща с гледка към морето… и така музиката и романтиката ме завладяха. Така реших да си припомня и дори да подобря уменията си в свиренето на пиано.

- Искаш ли да опиташ да свириш и на друг музикален инструмент?

Много бих искала да свиря на китара.

Какво получаваш от връзката си с пианото? Какво усещаш докато свириш?

Свиренето на пиано ми помага да релаксирам, успокоява ме, прочиства главата ми от всички лоши мисли и притеснения. Освен това, усещането е истинска наслада. Понякога, когато свиря фраза от произведение, което наистина обичам, настръхвам.

- Какво друго научаваш от свиренето на пиано? Какви са останалите преимущества?

Със сигурност се научавам на търпение, самодисциплина и някои други ценности като: „Repetitio est mater studiorum” – както казваше майка ми (не само за пианото разбира се, а и за всички предмети в училище).
Най-хубавата част на свиренето е,че резултата си струва и носи удовлетворение.

- Какъв инструмент имаш вкъщи?

Имам Yamaha Silent Piano.

- Какво мислиш за твоя преподавател?

Много съм доволна от Кристиян. Той ме предизвиква, окуражава и цени моите усилия. Много е мил, помага ми и е много позитивен човек. Оо… и свири страхотно на пиано!

- Какво би казала на хората, които искат да свирят, но смятат, че е твърде късно да започнат уроци?

Мисля, че никога не е прекалено късно да започнеш да свириш на пиано или който и да е друг инструмент. Също така, никога не е късно да вземеш уроци, за да се осъвършенстваш и да обогатиш репертоара си.

- Какво мислиш за проекта ни „Концерт на възглавници”?

„Концерти на възглавници” имат страхотна концепция. Невероятен начин да представим качествена музика на децата си.

- Какво мислиш за музикалните уроци за малки деца?

Оо… много се развълнувах миналата седмица, когато гледах как сина ми Константин взима първия си урок по пиано. Той е на 5, но е много дисциплиниран и обича да следва инструкции. Когато учителят му показа как да изсвири една мелодия, той даде всичко от себе си, за да я повтори. Беше много уверен, когато урока приключи и каза, че иска да свири пак… Никога не бих насилвала децата си да взимат уроци. Свиренето на пиано трябва да бъде за удоволствие. Със сигурност ще ги окуража да разкрият музиката и ще ги подкрепям в свиренето на всеки един музикален инструмент, на който им се свири.

- Учениците в „Music lessons” имат възможноста да свирят пред публика. Бихте ли взели участите в следащия ни концерт?

Не съм свикнала да свиря пред публика. Имам сценична треска и взимам своите мерки, за да я преборя. За съжаление не съм достигнала етапа, в който мога да свиря на концерт. Може би в бъдеще…


« Назад