Славянски SM&RT Концерт | 14 май 2012

Евелина Пузаите, пиано

С билета за този концерт получавате безплатен достъп до предконцертния разговор и чаша вино с комплименти от Модо. Разговорът започва в 19:00 часа в Концертна зала на Военния клуб, а виното ще се сервира в 19:30.

Програма

Фредерик Шопен
Ноктюрно в до-диез минор
Прелюд оп. 28, №15, “Дъждовни капки”

Золтан Кодай
Мурешки танци

Бах-Зилоти
Прелюд в си минор

Ференц Лист
Два концертни етюда: La Leggierezza и Un Sospiro

Евелина Пузаите
Соната

Петерис Васкс
Бял пейзаж

Сергей Прокофиев
Токата, оп. 11

Евелина Пузаите, пиано (биография)

Родената в Литва пианистка Евелина Пузаите е световно признат изпълнител със самородна чувствителност и силна харизма. Тя е обект на постоянен интерес, както като солов, така и като камерен музикант. Евелина редовно изнася концерти в едни от най-престижните зали като Барбикан, Уигмър Хол и Саут Банк Сентър. Спечелила е редица награди, които включват и първа награда от Клавирния конкурс „Н. Рубинщайн” в Париж, първа награда в Международния конкурс за пианисти „Тел-Хай” в Израел и много други. След единодушно присъденото й първенство в конкурса „Абстракт Секюритис Лендър”, 2006 година, Евелина e наградена с дългосрочен договор за звукозапис с Лендър Рекърдс.

Нейни изпълнения често зазвучават в телевизионни и радио програми в родната Литва, но също така изнася концерти из цяла Европа, включително Италия, Франция, Гърция, Швеция, Полша, Литва, както и в Русия, Израел и САЩ. Работила е с много известни оркестри и диригенти като Литовския камерен оркестър с диригент С. Сондецкис, Литовски симфоничен оркестър с Антъни Вит и Алан Бурибаев, Брайтънска филхармония и Бари Уърдсуърт, Симфоничния оркестър на лондонското училище за музика и драма “Гилдхол” с диригент Дейвид Ангъс, Симфоничния оркестър на Гърнси със Стюарт Стартфорд и Камерен оркестър Св. Джон с Найджъл Уилкинсън.

Нейни ангажименти за рецитали са включвали изпълнения в Музикалния фестивал „Узедомер” в Германия, Фестивал ди Лондра в Италия, Първия фестивал на Асоциацията на европейските преподаватели по пиано (EPTA) в Кипър, Фестивала в Престийн, Уелс. Тя участва също и в концертите на откриването на Брайтънския фестивал, Клавирния фестивал „Лендър” със съдействието на Обединението на младите класически артисти (YCAT), а също такa партнира и с „Файн Артс Квартет” по време на Фестивала във Вилнюс, Литва.

Изключителната музикалност на Евелина най-напред била забелязана в Училище по изкуствата „М. К. Чюрльонис”. През 2001 година е наградена с престижна стипендия в Балтийската държава, предназначена за обучението й в Лондонското училище за музика и драма “Гилдхол” с преподавател Джоун Хавил. Евелина завършва с отличие магистърска степен за музикално изпълнение през 2006 година, а две години по-късно е призната като член на Дружеството на артистите към Гилдхол.

Заедно с нейния колега литовския обоист Андрюс Пускунигис, Евелина издаде албум с музика на Роберт Шуман през 2011 година в Париж. Те също си партнираха и по време на Единбургския фестивал през август, 2011 година. Бъдещите й планове включват участия с Брайтънската филхармония в Брайтън дом, с Литовския национален симфоничен оркестър в залата им във Вилнюс, както и във фестивала с концерти „SM&RT” в София, а също и дебют в Карнеги Хол, Ню Йорк.

Като допълнение към нейната пианистична кариера, Евелина Пузаите е също и отдаден писател и композитор. Нейната първа книга „Темпо Примо” – събрани кратки разкази и поетични прозрения – е публикувана през ноември 2008 година. Евелина е призната и на Конкурса за композитори в Гродно, Беларус, където печели втора награда, а нейни композиции за пиано вече няколко пъти биват публикувани в Литва. През 2010 година Евелина написва и изпълнява музиката към документалния филм „Лиекнас” на международно признатия литовски режисьор Римантас Груодис.

www.evelinapuzaite.com


« Назад