Цигулков SM&RT Концерт | 22 май 2012

Теодора Късметска-Сороков, цигулка | Ружа Семова, пиано

С билета за този концерт получавате безплатен достъп до предконцертния разговор и чаша вино с комплименти от Модо. Разговорът започва в 19:00 часа в Концертна зала на Военния клуб, а виното ще се сервира в 19:30.

Програма

Йоханес Брамс
Соната за цигулка и пиано № 3 в ре минор, оп. 108
I. Allegro
II. Adagio
III. Un poco presto e con sentimento
IV. Presto agitato

Габриел Форе
Соната в Ла мажор, оп. 13
I. Allegro molto
II. Andante
III. Scherzo: Allegro vivo
IV. Allegro quasi presto

Теодора Късметска-Сороков, цигулка (биография)

Теодора Късметска-Сороков е родена в София през 1977 година в семейство, в което музиката е професионална съдба. На четири и половина години е приета в Музикалното училище „Любомир Пипков“,където започва обучението си по цигулка при педагозите И. Драгнева, Гарник Гукасян и Евгения-Мария Попова. През 1993 година продължава в Лисабон при Валентин Стефанов.

16 годишна (през 1994 година) е приета във Виенския университет по музика, където следва при известните австрийски цигулари, професорите Йоханес Майсел и Йозеф Хел. През 2002 година завършва с отличие и продължава професионалното си усъвършенстване в Есен (Германия) при изтъкнатия български цигулар проф. Минчо Минчев. През 2004 се дипломира с отличие и веднага е приета на работа в Симфоничния оркестър на Нюрнберг. На следващата година спечелва място в първи цигулки на Тонкюнстлер оркестър и се завръща във Виена, където работи и в момента.

Като студентка Теодора Късметска-Сороков става концертмайстор на Виенския младежки оркестър, с които концертира в най-реномираните зали на Европа. Участва като солистка в тържествени концерти организирани от австрийското правителство във Виена, в Люксембург и в концерти под патронажа на лорд Йехуди Менухин. Активно се проявява и като камерен изпълнител с различни камерни формации. В последните години участва редовно с „Ансамбъл Концертанте“ в известния Международен музикален фестивал „Графенег“ – Австрия.

www.teodorasorokow.com


« Назад