Шубертов SM&RT Концерт | 13 май 2012

Венета Нейнска, пиано

С билета за този концерт получавате безплатен достъп до предконцертния разговор и чаша вино с комплименти от Модо. Разговорът започва в 19:00 часа в Концертна зала на Военния клуб, а виното ще се сервира в 19:30.

Програма

Франц Шуберт

Музикални моменти, оп. 94

I. Moderato
II. Andantino in A-flat major
III. Allegro moderato in F minor
IV. Moderato in C-sharp minor
V. Allegro vivace in F minor
VI. Allegretto in A-flat major

Соната в сол мажор, оп. 78, D 894

I. Molto moderato cantabile
II. Andante
III. Menuetto. Allegro moderato
IV. Allegretto

Венета Нейнска, пиано (биография)

Ако човек не намира значението на всяка нота, която изсвирва, няма причина поради която изобщо да я изсвири.” Водена от този принцип в музицирането си, Венета Нейнска е обичан изпълнител, чиито изпълнения докосват сърцата и умовете на слушателите й. “Искреността в изкуството е от изключително значение за мен.”признава Венета. “Публиката се ангажира с това, което правиш само когато усеща, че човек е напълно искрен и отворен към нея.”

Посветена на каузата за правене на класическата музика по-достъпна и разбираема за широката публика, последният проект на Венета включва заснемане на видео клипове с класическа музика и субтитри. Текстът съдържа полезна информация за структурата, историята и значението на конкретни моменти в музиката. Той заменя традиционните бележки в печатната програма към концертите, които не са силно обвързани с музиката. Повечето изпълнения на Венета са придружени от екран със субтитри.

Музикалното образование на Венета Нейнска започва в България. След завършване на Националното музикално училище с национална диплома, тя заминава в САЩ, където получава бакалаварската си степен в класа на световно известния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър „Гилдхол“. Там тя завършва магистратурата си като междувременно участва в майсторски класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. Те изиграват важна роля в развитието й като музикант.

Венета е благодарна за щедрата подкрепа от Почетната стипендия “Габриел Меклер” и City of London Trust.

Наградите на Венета от конкурси включват Втора награда от Ибиса, Испания (1999), Трета награда от конкурса “Зайлер” в София, България (2001), Първа награда на Седмия конкурс за пианисти в Ларнака, Кипър, награда “Бетовен” от Гилдхол (февруари, 2008), Втора награда от конкурса “Кристофър Дюк” в Уотфорд, Великобритания (април, 2008), Трета награда и Награда на публиката от Между-университетския конкурс Бетовен (ноември, 2008) и други.

През юни 2009 година, Венета Нейнска печели Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия. Като лауреат, тя много успешно изпълнява Концерт №3 от Бетовен с Филхармония Острава под палката на Якуб Жидек. Следва покана за участитие в празненствата по случай 50-годишнината на конкурса. Те се състоят през юни 2011 година, когато Венета изпълнява Тройният концерт на Бетовен с цигуларя Ян Мрачек и челиста Шарлс-Антоан Дюфло под диригентството на Ростислав Халишка.

Венета има син на две години, обича да готви за приятелите си и е голям почитател на съвременното изкуство. Заедно със съпруга си, тя е създател на Галерия Модо – място, където музиката, изкуството и образованието се срещат с общата цел да бъдат достъпни до колко е възможно повече хора.

www.neynska.com


« Назад